Cilt: 7 Sayı: 1, 28.09.2023

Yıl: 2023

Cumhuriyet Hemşirelik Dergisi, hemşirelik alanındaki güncel gelişmeleri aktarmak, araştırmaya dayalı bilgi ve uygulamaları meslektaşlar ile paylaşmak, mesleki yayın okur-yazarlığına katkı sağlamak amacıyla yayımlanan, uluslararası dergidir.

Cumhuriyet Hemşirelik Dergisine gönderilen makaleler; hemşirelik bilim alanlarında uygun araştırma yöntem ve desenleri kullanılarak hazırlanmış, alanında bir boşluğu dolduracak, araştırmaya dayalı özgün çalışma koşullarını taşımalı ve daha önce herhangi bir kongrede tam metin bildiri ya da bir dergide makale olarak yayımlanmamış, yayımlanmak üzere kabul edilmemiş veya değerlendirme altına alınmamış olmalıdır. Cumhuriyet Hemşirelik Dergisi, hemşireliğin tüm alanları ile ilgili özgün araştırma makaleleri, olgu sunumu ve derleme/ gözden geçirme yazıları, çeviri türü makaleler, editöre mektup ve hemşirelik gündemini belirleyen güncel konularda yayım yapan, çift kör hakemlik ilkelerine dayanan uluslararası bir dergidir.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü süreli yayını olan Cumhuriyet Hemşirelik Dergisi’nde; hemşireliğin tüm alanları ile ilgili bilimsel araştırma, derleme/gözden geçirme yazıları, olgu sunumu ve çeviri türü makalelere yer verilir.
    Dergi altı ayda bir olmak üzere yılda iki kez (Aralık ve Haziran aylarında) yayınlanır. Gönderilen yazılar yayın kurulu ve en az iki danışmanın incelemesinden ve yazarlarca gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra yayınlanabilir. Gönderilen yazının daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış, yayınlanmak üzere kabul edilmemiş olması gerekir.
Daha önce bir kongre/sempozyumda sunulmuş olan çalışmalarda bu durum ön sayfaya dipnot olarak belirtilmelidir. Yazılarda yazım kurallarıyla ilgili gerekli düzeltmeler editör ya da danışmanlar tarafından yapılabilir. Yazılar danışmanların önerileri doğrultusunda yazarlara düzeltme için gönderildiğinde, düzeltmeler dışında yazıya yeni ekle- meler ya da çıkarmalar yapılamaz. Dergiye gelen yazılar yayınlansın ya da yayınlanmasın geri gönderilmez. Dergide yayınlanan yazılar için bir ücret ödenmez ya da alınmaz.
Dergide yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Yayınlanan yazılardan kaynak gösterilmek koşulu ile alıntı yapılabilir.
Dergiye gönderilen yazıların http://dergipark.ulakbim.gov.tr/cumunuj adresinden sisteme kaydedilmesi gerekmektedir.

    Hemşirelikle ilgili en yeni bilgileri kapsamlı biçimde tarayıp gözden geçiren ve tartışan, yazar(lar)ın da deneyim ve görüşlerini yansıtan yazılardır.

Araştırma Yazıları: Bilimsel yöntem ve etik kurallara uygun olarak yapılmış hemşireliğe bilimsel bir katkısı olan araştırmaları duyuran yazılardır. Araştırma yazılarında bulunması gereken bölümler; Türkçe/İngilizce özet, giriş, yöntem, bulgular, tartışma, sonuç ve kaynaklardır.

Çeviri Yazıları: Hemşirelikle ilgili bilim- sel dergilerde yeni çıkan ve hemşirelik uygu- lamaları açısından önemli çalışmaların kısaltılmış çevirilerini içeren yazılardır. Çeviri yazılarının orjinal makalenin bir örneği ve izin yazısıyla birlikte gönderilmesi gerekir.

Olgu Sunumu Yazıları: Hemşirelik bakımına yeni bir yaklaşım getiren ya da literatürde seyrek olarak görülen olgulara yönelik yazılardır.

Yayınlanmak üzere gönderilen yazılarda şu noktalara dikkat edilmelidir;
1. Yazılar Microsoft Word yazılım programında, Times New Roman yazı karakterinde, 11 punto ve 1.5 satır aralığı ile yazılmalıdır.
2. Yazılar kolay anlaşılır olmalı, mümkün olduğunca yabancı sözcüklerin Türkçe karşılıkları kullanılmalıdır. Yazılarda kullanılan kısıtlamalar ve yaygın kullanımı olmayan sözcüklerin yabancı dildeki karşılıkları yazı içindeki ilk kullanımlarında parantez içinde açık olarak yazılmalıdır. Yazılarda dipnot kullanılmamalıdır.
3. Makaleler sayfanın her bir kenarından 3 cm boşluk kalacak biçimde ve 12 sayfayı geçmeyecek şekilde yazılmalıdır. Makalenin ilk sayfası hariç tüm sayfalar numaralandırılmalıdır.
4. Makalenin başlığı 12 punto, büyük harfle ve bold karakterde yazılmalıdır. Başlık en kısa anlatımla içeriği yansıtacak şekilde yazılmalıdır.
5 .Ön sayfada; gönderilen yazının başlığı, yazar(lar)ın adı soyadı, akademik unvanları, yazışmadan sorumlu olan yazarın yazışma adresi, e-mail adresi, telefon numaraları ve yazı bir kongrede sunulmuş ise sunulduğu yer ve yıl bilgisi bulunmalıdır. Ön sayfa ekli dosya olarak ayrıca kaydedilmelidir.
6. Derleme / gözden geçirme ve araştırma yazılarında; çalışmanın özünü açıklayan, yazı ile ilgili en önemli sonuçları içeren 150-200 sözcük Türkçe “Özet” ile İngilizce “Abstract” yer almalıdır. Özet bölümü; başlık, amaç, yöntem, bulgular ve sonuç başlıklarına uygun olarak ve 10 punto ile yazılmalıdır. Türkçe özet altında Anahtar Sözcükler, İngilizce özet altında Key Words yazılmalı ve üç den az olmamak üzere anahtar sözcük verilmelidir. Türkçe anahtar sözcükler Türkiye Bilim Terimleri (TBT)’ne uygun olarak, İngilizce anahtar sözcükler “Index Medicus: Medical Subject Headings (MeSH)”e uygun olarak verilmelidir.
7. Araştırma makalelerinde; Giriş, Amaç, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç Kaynaklar bölümleri yer almalıdır. Bölüm başlıkları büyük harflerle 11 punto ve bold karakterde yazılmalıdır. Yöntem bölümünde; araştırmanın türü, evren ve örneklemi, örnekleme yöntemi, veri toplama aracı, yapılan girişim (var ise), etik kurul onayı ve araştırma sınırlılıkları belirtilmelidir.
8. Makalenin sonunda yer alacak teşekkür bölümünde çalışmayı destekleyen, katkıda bulunan kişi ya da kurumlara katkı/ yardımla ilgili bilgi ve teşekkür belirtilmelidir.
9. Kaynaklar metin içinde yazar(lar)ın soyadları ve yayın tarihi ile birlikte parantez içinde yazılmalıdır. Kaynakta iki yazar varsa her ikisinin soyadı ve yayın yılı belirtilmeli, ikiden fazla yazar varsa ilk yazarın soyadı ve arkadaşları ibaresi ile yayın yılı birlikte verilmelidir.


Örnek;Örnek;
Goldbeger ve Richardson (1987) Alzheimer hastalığı konusunda....
Bu konuda yapılan bir çalışmada (Kaplan et al. 1983)
........ ilgili çalışmalar (Uysal ve ark.1996;Werner at al. 2011)...........
Yazıda cümle sonunda birden fazla esere atıfta bulunuluyor ise kaynaklar parantez içinde yazar soyadına göre alfabetik sırada ve yayın tarihi ile birlikte verilmelidir. Yazar ve tarih arasında virgül konulmamalıdır. Birden fazla kaynak gösterilecekse kaynaklar arasına noktalı virgül konulmalıdır.

Örnek; (Kleft ve Dobson 1990; Smetih et al.1980).
Aynı yazarın aynı yıldaki değişik yayınları (Aydın 1995a) (Aydın 1995b) biçiminde belirtilmelidir.
Kaynaklar metin sonunda yazar soyadına göre alfabetik sırada verilmeli, 10 punto karakterinde yazılmalı, kaynaklara numara kullanılmamalıdır. Yazar(lar)ın soyadları ve adlarının baş harfleri arada nokta ya da virgül olmadan belirtilmelidir. Makale başlıklarında ilk kelimeden sonraki kelimelerin baş harfleri küçük harf ile, kitap adlarında ise kelimelerin tümü büyük harfle başlamalıdır. Kaynaklarda ilk üç yazar verilmeli, üçten çok yazar var ise üçüncü yazardan sonra Türkçe kaynak için “ve ark.”, İngilizce kaynak için “et al.” ibaresi kullanılmalıdır.
Kaynaklardaki dergilerin adları Index Medicus'taki biçimleriyle verilmeli, indekse girmeyen dergiler için kısaltma yapılmamalıdır. Kaynakların doğruluğundan yazar(lar) sorumludur.

Kaynakların Yazımı İçin Örnekler Dergi için örnek;
Copel H. Theatre nursing care study abdominal hysterectomy. Nursing Times 1981;77 (45):1922-1925.
Fitzgeralg JT, Anderson RM, Davis WK. Gender differences in diabetes attitutes and atherence. Diabetes Educ 1995;21(6):523- 529.

Sayı eki için örnek;
Coccaro EF. Central serotonin and impulsive aggression. Br J Psychiatry 1989; 155 (Suppl. 4): 54-62.

Kitap için örnek
Kocaman G (1994) Ağrı: Hemşirelik Yaklaşımları. 1. Baskı, Saray Medikal Yayıncılık, İzmir.
Robert CA, Burke SU (1989) Nursing Research: A Quantitative Approach. Boston, Jones and Barlett Publishers, p. 97.

Kitap bölümü için örnek
Miles MS (1979) Counseling Strategies High-Risk Parantenting: Nursing Assess- ment and Strategies for the Family at Risk. SH Johnson (Ed), New York, JB Lippincott Company, p. 283-298.

Editörün yazar olduğu kitap için örnek
Diener HC, Wilkinson M (Eds) (1988) Drug-Induced Headache. Second Edition, New York, Springer Verlag, p.48.

Kitap çevirisi için örnek
Yoggy E (1989) Bilimsel Çalışma Nasıl Hazırlanır? Çeviren O Aktan, Ankara, Makro Yayıncılık, s.13.

Yazarı organizasyon olan kitap için örnek
American Psychiatric Assosciation (1980) Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Third Edition, Washington DC, The American Psychiatric Association, p.5-20.

Kongre bildirileri için örnek
Özhan N, Doğan N (1922) Koroner bypass ameliyatı geçiren hastaların sigara içme konusundaki düşünceleri. III. Ulusal Hemşirelik Kongresi Kitabı, Sivas, Esnaf Ofset Matbaacılık, s.546-522.

Tez için örnek
Türkoğlu J (2010) Hemşirelerin Bilişim Teknolojilerini Kullanımı ve Etkileyen Faktörler. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Basılmamış materyal için örnek
Gordos G. Natural history of tardive dyskinesia. J Clin Psychopharmacol, (Baskıda sayı ?).

Elektronik materyaller için örnek
Braman SS (2005). Update on the ATS Guidelines for COPD: Management of COPD. http://www.medscape.org/viewarticle/498648_6 (erişim:1 Haziran 2008).
Promotion of sexual health recommend- dations for action (2000) www.sieccan.org/pdf/antigua-2pdf (erişim: 19 Haziran 2004).

Yazıların Gönderimi
Yazım kurallarına uygun olarak hazırlanan yazıların http:// dergipark.ulakbim.gov.tr/cumunuj adresinden sisteme kaydedilmesi gerekmektedir.

Cumhuriyet Hemşirelik Dergisi “İnsan” öğesinin içinde bulunduğu tüm çalışmalarda Helsinki Deklarasyonu Prensiplerine uygunluk ilkesini kabul eder. Bu tip çalışmaların varlığında yazarlar, makalenin “gereç ve yöntemler” bölümünde bu prensiplere uygun olarak çalışmayı yaptıklarını, kurumlarının etik kurullarından ve çalışmaya katılmış insanlardan "Bilgilendirilmiş olur (informed consent)" aldıklarını belirtmek zorundadır.
Çalışmada “Hayvan” öğesi kullanılmış ise yazarlar, makalenin “gereç ve yöntemler” bölümünde Guide for the Care and Use of Laboratory Animals (www.nap. edu/catalog/5140.html) prensipleri doğrultusunda çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını ve kurumlarının etik kurullarından onay aldıklarını belirtmek zorundadır.
Olgu sunumlarında hastalardan “Bilgilendirilmiş olur (informed consent)” alınmalı ve hastanın kimliği saklı tutulmalıdır.
Tüm yazarlar makaleye akademik veya bilimsel olarak doğrudan katkı sağlamış olmalıdır.
Dergiye gönderilen tüm yazıların benzerlik taramasından (iThenticate taraması) geçirilmiş olması, yayın kurulu tarafından belirlenen benzerlik oranını geçmemesi ve yayın hakkı devir formunun sisteme yüklenmesi gerekmektedir

Ücretlendirme Politikası. Etkileşim'de yayımlanan makaleler için yazara herhangi bir ücret ödenmez ve de yazardan ücret talep edilmez.